Značaj alfa-lipoinske kiseline

U borbi protiv štetnog delovanja slobodnih radikala pomažu nam i antioksidansi – prirodni molekuli koji sprečavaju oštećenje ćelija i nalaze se, uglavnom, u voću i povrću. Najpoznatiji među njima su vitamini C i E, beta karoten i, uz njih – alfa-lipoinska kiselina (ALA). Radi se o organskom jedinjenju koje igra ključnu ulogu u brojnim fiziološkim procesima. Može se sintetisati u biljkama i životinjama, dok je proizvodnja u ljudskom organizmu veoma mala. Kada se unosi putem hrane nalazi se u vezanom obliku, te je najbolji izbor suplementacija ovom kiselinom - pošto se u dodacima ishrani ALA nalazi u slobodnom obliku i njena iskoristljivost je mnogo veća u odnosu na izvore hrane.

Alfa-lipoinska kiselina, pored gorenavedenog, doprinosi i:

  • zdravlju nervnog sistema i održavanju normalne kognitivne funkcije;
  • zdravlju srca i krvnih sudova;
  • normalnom metabolizmu glukoze.

ALA pomaže i da se nivoi pojedinih supstanci koje nastaju tokom zapaljenja (poput CRP i IL6) smanje, što znači da ona, pored antioksidativnog, poseduje i antiinflamatorni efekat. Ovo je posebno značajno tokom i nakon infekcije koronavirusom, koji napada nervne ćelije povezane sa osećajem za miris i ukus. U pomenutom slučaju, povoljno dejstvo svakako ima alfa-lipoinska kiselina.