5 mitova zbog kojih celulit i dalje opstaje

5 mitova zbog kojih celulit i dalje opstaje

Redovno vežbam i zdravo se hranim, ali je uprkos tome celulit i dalje vidljiv.
Ukoliko si se prepoznala u ovome, ne brini – nisi sama. Više od 90% žena se svakodnevno susreće sa istim problemom.

U ovom blogu pročitaj:

- Šta je celulit?
- Najčešće zablude o celulitu
- Kako ukloniti celulit?

Šta je celulit?

Celulit je termin koji se koristi za označavanje pojave kvržica i udubljenja na koži zbog kojih ona podseća na „pomorandžinu koru“. Pretpostavlja se da nastaje kao rezultat slabljenja potkožnog vezivnog tkiva i prodiranja sloja masti koji se nalazi neposredno ispod njega. Može se javiti u 4 stadijuma:

1. Nevidljiv golim okom, čak i kada se koža uštine;
2. Nevidljiv golim okom dok se koža ne uštine;
3. Nije vidljiv prilikom stajanja, već tokom sedenja, ležanja ili pritiskom na deo tela zahvaćen celulitom;
4. Vidljiv golim okom, bez ikakvog fizičkog uticaja na njega.

Iako se u ovom slučaju ne radi o narušenom zdravlju, nesporno je da je u pitanju estetski problem koji može uticati na tvoje samopouzdanje. Postavlja se pitanje: šta učiniti kako bi celulit, za početak, bio manje vidljiv? Pre nego što damo adekvatan odgovor, neophodno je znati šta zasigurno neće biti od koristi tokom pokušaja da se on ukloni.

Najčešće zablude o celulitu

1. Liposukcija uspešno rešava problem celulita

Naprotiv – ova procedura dovodi do neravnomerne raspodele telesnih masti, što doprinosi smanjenju obima, ali ne rešava problem vidljivog celulita.

2. Kardio vežbe eliminišu celulit

Iako će doći do gubitka suvišnih kilograma zbog trčanja i drugih vrsta kardio treninga i, sledstveno tome, do smanjenja ćelija masti – celulit neće biti uklonjen, već „zamaskiran“.

3. Sunčanje uklanja celulit

Mada će naoko biti manje vidljiv zbog preplanulosti, izlaganje kože suncu čak može pogoršati celulit jer ga UV zraci čine još naglašenijim, pošto razbija mrežu elastina i kolagenih vlakana.

4. Odeća može uticati na smanjenje celulita

Uske helanke za trening, za koje se tvrdi da umanjuju celulit stezanjem, uopšte nisu od koristi. Štaviše, uzak donji veš i lastiši utiču na pojavu ili još veću izraženost ovog problema.

5. Ne postoji rešenje za celulit

Srećom, ovo je takođe samo mit. U narednom odeljku razmotrićemo šta ti može biti od koristi prilikom borbe sa ovim upornim protivnikom. Za početak, potrebna je promena stava da on ne može biti pobeđen!

Kako ukloniti celulit?

Ishrana bogata svežim voćem i (zelenim lisnatim) povrćem, integralnim žitaricama, kao i orašastim plodovima u umerenim količinama – veoma je značajna u procesu promene životnih navika, što dugoročno dovodi do smanjenja vidljivosti celulita.

Međutim, nije dovoljno unositi samo zdravu hranu, već je potrebno istovremeno izbegavati nezdravu. To znači da nipošto ne treba konzumirati prerađene, masne, pržene i slane namirnice, kao ni gazirana i alkoholna pića.

Vežbe snage doprinose tonusu mišića i, sledstveno tome, manjoj primetnosti „pomorandžine kore“. Pored toga, značajan je unos vode (6-8 čaša dnevno) uz obavezno izostavljanje diuretika kao što je kafa, čija konzumacija rezultuje istaknutijim celulitom. Savetuje se izbegavanje stresa i napetosti koliko god je moguće, a od upotrebe duvana treba u potpunosti odustati.

Naposletku, upotreba adekvatnih kozmetičkih proizvoda pojačava efekte kontrolisane ishrane u smanjenju vidljivosti kvržica čineći kožu glatkijom i čvršćom. Posebno efikasnim u tretmanu svih oblika celulita pokazao se enzim mukopolisaharidaza, čije je delovanje dokazano u višegodišnjoj praksi.

Dodatak: Otkrijte svoj stepen celulita