Razumevanje urinarnih infekcija kroz različita životna doba

Razumevanje urinarnih infekcija kroz različita životna doba

Infekcije urinarnog trakta (ITU) su čest i uobičajeni zdravstveni problem kod dece i odraslih. Manifestuju se skupom kliničkih simptoma i znakova koji nastaju usled prisustva i razmnožavanja bakterija u mokraćnim putevima. ITU podrazumevaju infekcije različitih delova urinarnog sistema, uključujući bubrege, bešiku i mokraćne kanale. Najčešći tip ITU je infekcija mokraćne bešike koja se stručno naziva cistitis, a Ešerihija koli je bakterija koja smatra najveći krivcem za nastanak ovih infekcija. Urinarnu infekciju možete dobiti u bilo kom periodu života, ali postoje periodi u životu kada je rizik od njih značajno veći.

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih preparata koji se kao dodaci ishrani mogu koristiti kod akutne infekcije, ali  i prevencije nastanka ITU. Međutim, u velikom broju preparata, treba pravilno odabrati baš onaj koji odgovara u cilju ostvarenja što bržeg i boljeg dejstva. Da li je to brusnica ili d- manoza, da li je to forma sirupa, praška u kesicama, čaja ili tableta? Ovo pitanje ima puno odgovora, ali je suština da svaki preparat ima svog korisnika, potrebno je samo pravilno odabrati koji je najpogodniji za vas i vašu porodicu. Ovaj tekst će vam rešiti sve dileme i dati rešenje za eliminaciju urinarne infekcije kod cele porodice.

 

ŠTA SVE MOŽEMO URADITI DA SPREČIMO URINARNU INFEKCIJU?

Kod osoba koje su iskusile urinarnu infekciju više od jednog puta tokom života često dolazi do nastanka „začaranog kruga“- češćeg javljanja infekcija i težeg izlečenja. Zato je između ostalog i  važno sprovoditi sve mere u sprečavanju stvaranja uslova za nastanak infekcija, odnosno sprovoditi mere prevencije ponavljanja ITU. Osnovne mere prevencije ITU podrazumevaju sprovođenje adekvatne higijene genitourinarnog trakta, adekvatan unos tečnosti, posebno kod male dece, adekvatnu ishranu, dok se kod odraslih mokrenje pre i posle seksualnog odnosa smatra jednom od najvažnijih mera prevencije ’’honeymoon cistitisa’’. Ipak, kako brzi tempo života zna negativno da utiče na mogućnost sprovođenja ovih mera, korišćenje odgovarajućih dodataka ishrani za koje postoji dokazano pozitivno dejstvo na urinarni trakt ima daleko veću moć kako u tretmanu, tako i u pevenciji urinarnih infekcija.

 

KAKO SE OTKRIVA URINARNA INFEKCIJA?

Kada su u pitanju odrasli i starija deca, dijagnoza ITU je relativno jednostavna imajući u vidu da je klinička slika karakteristična - javlja se bol pri mokrenju, učestalo i otežano mokrenje, promena u boji i mirisu mokraće, bol u donjem delu stomaka i leđa. Ovi simptomi se najčešće javljaju naglo, tokom nekoliko sati. Međutim, kod manje dece i odojčadi, urinarne infekcije su posebno izazovne, jer mališani često ne mogu adekvatno da izraze svoje simptome, a klinička slika je nespecifična. Najčešće se javlja temperatura, deca su razdražljiva, odbijaju obroke, mogu da povraćaju. Roditelji treba da obrate pažnju na promenu u ponašanju deteta, na učestalost mokrenja, na boju i miris mokraće u peleni i znakova nelagodnosti tokom promene pelene.

Veoma je važno adekvatno i pravovremeno prepoznavanje simptoma ITU, posebno kod dece, kod kojih je postavljanje dijagnoze i najizazovnije. Kod dece, potrebno je pri svakoj temperaturi bez jasnog uzroka uraditi i analizu urina. Ukoliko se potvrdi postojanje ITU potrebno je što ranije otpočinjanje kombinovane terapije - antibiotika u adekvatnoj dozi i prema određenom protokolu uz podršku adekvatnog suplementa. Neadekvatno lečenje, davanje antibiotika bez dokazane ITU stvara uslove za nastanak poremećaja bakterijske flore urinarnog trakta i do stvaranja rezistencije bakterija na antibiotike.

 

URINARNE INFEKCIJE KOD DECE

Iako se mogu javiti tokom celog perioda odrastanja, deca češće obolevaju od urinarnih infekcija tokom prve godine života, u periodu skidanja pelena i kada stupe u seksualne odnose. Njihova učestalost zavisi od uzrasta i pola. Nošenje pelena, samim tim mešanje mokraće sa stolicom, kao i kontakt urinarnog trakta sa stolicom predstavljaju jedan od razloga učestalijih infekcija mokraćnih puteva kod dece u odnosu na odrasle. Češće se javljaju kod devojčica u odnosu na dečake, osim kod tek rođenih beba kada je situacija obrnuta. Kod dece, ITU se najčešće javljaju u prvim godinama života dok se ne uspostavi kontrola mokrenja i u tom periodu adekvatno lečenje i prevencija su od ključnog značaja, jer su respiratorne i urinarne infekcije najčešći razlog za posetu pedijatru. Većina roditelja koja ovo iskusi se svakog dana zapita da li na bilo koji način mogu dodatno pomoći svom detetu. Odgovor je na sreću svih pozitivan. Pored hidratacije, čestog mokrenja i dobrih toaletnih navika, duža primena Urinal® sirupa pomaže i štiti od ponovne pojave infekcija i smanjuje rizik od ponovnog uzimanja antibiotske terapije. Namenjen praktično svoj deci starijoj od godinu dana, primenom Urinal® sirupa, samo jednom dnevno, obezbeđujete svom detetu visoku koncentraciju brusnice koja sprečava vezivanje bakterija za epitel urinarnog sistema i  time nastanak infekcije. S druge strane duža primena Urinal® sirupa, tokom 3 do 6 meseci, kod vašeg deteta smanjujete rizik od ponovne urinarne infekcije. Njegov izuzetno prijatan ukus osigurava brzu i jednostavnu primenu bez negodovanja deteta, a veličina pakovanja Urinal® sirupa je pogodna za mesečnu primenu kod najmlađih.  Kod nešto starije dece, period adolescencije predstavlja rizičan period za razvoj čestih urinarnih infekcija koje znaju biti uslovljene stupanjem u seksualne odnose. Kod ove grupe dece, već od navršene 12. godine života adekvatan i pravovremeni tretman neprijatnih simptoma tokom mokrenja smanjuje rizik od razvoja infekcija komplikovanog toka. Znajući koliko adolescenti znaju biti izazovni po pitanju saradnje i satnice uzimanja lekova, kratak i komforan period primene određenog proizvoda je od ključne važnosti za njih. Posmatrajući sve navedeno Urinal® Express pH je preporuka stručnjaka, posebno pedijatara. Njegova jedinstvena kombinacija aktivnih sastojaka govori u prilog kvalitetnog sastava čija je efikasnost dokazana i u praksi. Izuzetno kratka primena u trajanju od samo 2 dana pružiće vašem adolescentu osećaj kontrole nad simptomima i omogućiće mu vraćanje svim svakodnevnim aktivnostima za samo 48 sati.  

 

URINARNE INFEKCIJE KOD ŽENA

Nakon perioda adolescencije, period reproduktivne zrelosti sve do menopauze je treći period života kada urinarne infekcije dostižu najveću učestalost.

Seksualno aktivna žena u periodu reprodukcije ima najveći rizik od akutne urinarne infekcije koja ima tendenciju ponovne pojave unutar 6, tj. 12 meseci kada govorimo o rekurentnim urinarnim infekcijama, dok period menopauze posledično uslovljava pojavu urinarnih infekcija najviše zbog nižeg nivoa estrogena.

U više od 80% slučajeva Ešerihija koli (E.coli) je odgovorna za nastanak ITU kod žena. Jedini aktivni sastojak koji ima klinički dokazano dejstvo protiv Ešerihije koli i čija primena postoji u praksi skoro 10 godina bez prijavljenih neželjenih efekata predstavlja osnovu D-manozinn® proizvoda.  

Ne remećenjem balansa mikroflore, do kojih inače dovodi primena antibiotika, primena D-manozinn® proizvoda je bezbedna i u dužem vremenskom periodu, kada se njegova primena povezuje sa manjim rizikom od nove urinarne infekcije. Na taj način D-manozinn® smanjuje potrebu za korišćenjem antibiotika, što se smatra posebno značajnim naročito kada govorimo o ženama koje žele da se ostvare u ulozi majke. Ukoliko su simptomi tokom mokrenja blagi, D-manozinn® u obliku kesica može doprineti njihovom ublažavanju već u prvih pola sata, dok se kod osoba sa čestim infekcijama savetuje primena D-manozinn®-a u bočici u trajanju od 3 meseca.

I druge bakterije mogu biti uzročnici ITU, ali je ovo ređa situacija i najčešće je uslovljena nekim drugim faktorima, bilo da se radi o boravku u bolničkim uslovima, anatomskim poremećajima mokraćnog sistema, prisustvu katetera, stomačnim problemima ili stanjima koji dovode do pada imunog sistema. U ovom slučaju, treba razmotriti o primeni Urinal® Express pH proizvoda koji osim uticaja na Ešerihiju koli, svoj efekat ispoljava i na druge patogene bakterije koje se znaju razmnožiti u mokraćnom putevima.

 

URINARNA INFEKCIJA NAKON SEKSUALNOG ODNOSA

Česta ili nedavna seksualna aktivnost se smatra najvećim faktorom rizika za urinarne infekcije, posebno kod mladih žena. Skoro 80% svih infekcija kod žena u periodu pre menopauze se javlja unutar 24 sata od seksualnog odnosa. Stoga, ženske osobe koje su imale seksualni odnos prvi put ili imaju česte odnose su u opasnosti od ’’honeymoon cystitisa’’ čija se pojava ne vezuje samo za odlazak na medeni mesec, već za seksualnu aktivnost. Pored toga, i određene vrste kontraceptiva mogu povećati rizik od nastanka urinarnih infekcija. U najčešće korišćene spadaju kondomi sa spermicidima, lubrikanti, ali i spirale. Ipak, dobro je znati da su na tržištu prisutni efikasni prirodni preparati baš za ovu indikaciju čija primena ne dovodi do neželjenih efekata. U ovu svrhu se koriste preparati na bazi d-manoze. Kao prirodni šećer sličan glukozi d-manoza u D-manozinn® kesicama ometa vezivanje bakterija na zidove mokraćnog sistema, sprečavajući njihovo fiksiranje i razmnožavanje. Koristi se kao dodatak ishrani, a kliničke studije sugerišu da može smanjiti učestalost ponovljenih urinarnih infekcija, posebno kod žena.  Sa komfornim režimom primene koji uključuje jednu kesicu pre i neposredno nakon seksualnog odnosa na jednostavan i bezbedan način sprečavate pojavu neprijatnih simptoma tokom mokrenja koja omogućava učestale seksualne odnose.

 

PRISUSTVO BAKTERIJA U URINU KOD TRUDNICA

Većina žena zna da se za period trudnoće vezuju česte kontrole krvne slike, ali i urina. Prisustvo bakterija u urinu koje ne dovode ni do kakvih simptoma obično ne predstavlja stanje koje zahteva lečenje, osim kada se javi kod trudnica. Ova pojava se naziva asimptomatska bakteriurija i kod trudnica zahteva lečenje zbog rizika od infekcije bubrega koja posledično može dovesti do prevremenog porođaja. Ginekolozi preporučuju skrining između 12. i 16. nedelje trudnoće i u slučaju postojanja bakterija prvi izbor je D-manozinn®  u kesicama koji se može kombinovati i sa bilo kojim antibiotikom, ukoliko je potrebno.

 

URINARNA INFEKCIJA KOD STARIJIH OSOBA

Iako su češće kod žena u periodu pre menopauze, nakon 60. godine urinarne infekcije se podjednako često mogu javiti i kod muškaraca i kod žena. Postoje 2 glavna razloga za to. Kod muškaraca, broj godina se najčešće povezuje sa uvećanjem prostate koja dovodi do vrlo sličnih simptoma kao i urinarna infekcija. Ipak, samo otežano mokrenje i nemogućnost potpunog pražnjenja bešike pogoduje stvaranju uslova koje dovode do daljeg razmnožavanja bakterija i nastanku urinarne infekcije koja se povezuje sa benignim uvećanjem prostate. Drugi razlog za nastanak urinarne infekcije kod žena u periodu nakon menopauze je deficit vaginalnog estrogena koji remeti normalnu floru vagine. Normalna mikroflora vagine sadrži bakterije koje imaju zadatak da ubijaju patogene bakterije koje mogu izazvati infekciju. Kod ove grupe ljudi stručnjaci preporučuju dodatke ishrani koji imaju klinički dokazan efekat na urinarne puteve, i dobar bezbednosni profil zbog velikoj broja lekova poput antihipertenzivne terapije koju pije veliki broj starijih pacijenata. Čaj za urinarne infekcije je prvi izbor za ovu grupu pacijenata kod kojih se on može koristiti do nestanka simptoma, ali i svakodnevno u cilju prevencije urinarnih infekcija. S obzirom da neki čajevi mogu biti vrlo ne komforni za primenu, jer zahtevaju ključanje vode, mešanje i ceđenje čajne mešavine, u apoteci je potrebno tražiti čaj čija primena zahteva manje od minut vremena. Pogodan za instant primenu, Urobitrat® čaj sadrži ekstrakte biljaka koji pogoduju eliminaciji bakterija iz urinarnog trakta i koje mogu koristiti svi pacijenti koji piju veliki broj lekova. Urobitrat® ne dovodi do poremećaja vaginalne mikroflore i samim tim doprinosi i održavanju zdravlja genitalnih organa.

Pored visokog pritiska, dijabetes je podjednako prisutan kod starijih pacijenata. Osobe sa visokim nivoom šećera u krvi su pod većim rizikom od dobijanja urinarne infekcije, a veliki broj proizvoda sadrži zaslađivače koji se ne preporučuju dijebetičarima zbog skoka šećera i gubitka kontrole. Proizvod koja je preporuka stručnjaka za ovu grupu pacijenata i koji se bez bojazni može preporučiti je D-manozinn® u kesicama koji deluje u prvih pola sata i koji ne remeti nivo glukoze. Može se koristiti kratko, do eliminacije simptoma, kada se savetuje na svakih 4 sata, bez potrebe korišćenja tokom noći. Ukoliko pak terapija zahteva primenu antibiotika, D-manozinn® protect sa probiotskim bakterijama i gljivicom štiti od nastanka dijareje uzrokovane antibioticima i doprinosi brzoj eliminaciji simptoma pre nego što počne dejstvo samog antibiotika.