Biti u balansu svaki dan - da, moguće je!

Biti u balansu svaki dan - da, moguće je!

Da li možete da se setite kada ste poslednji put u miru imali zdrav obrok koji je trajao dovoljno dugo, ostavljajući vam osećaj zadovoljstva i sreće što ste konačno pronašli vremena za sebe?

Zdrava ishrana i vreme provedeno bez stresa čine osnovu dobrog kvaliteta života. Ipak, ako pogledamo kako izgleda jedan prosečan radni dan i sve obaveze koje on sa sobom nosi, ponekad to izgleda kao ’nemoguća misija’, zar ne?

Zašto pominjemo stres ako govorimo o ishrani?

Stres ima velikog uticaja na način kako funkcioniše naš digestivni trakt i smatra se glavnim faktorom koji doprinosi nastanku funkcionalnih bolesti digestivnog sistema. Pored toga, stres može uticati i na funkciju imunog sistema, slabeći naše odbrambene mogućnosti i stvarajući preduslov za nastanak bolesti. Crevna mikrobiota, kao deo posebnog eko-sistema koji ima veliku ulogu o očuvanju zdravlja i normalnom funkcionisanju organizma, takođe se može naći pod uticajem stresa menjajući svoj sastav i raznolikost. Homeostaza crevne mikrobiote jedan je od preduslova očuvanja zdravlja kako digestivnog trakta tako i organizma uopšte.

Konzumacija termički obrađenih, usoljenih i prženih namirnica, veštačkih zaslađivača, konzervanasa, nedostatak fizičke aktivnosti i preterano unošenje alkohola uz već poznati ’brz’ način života može pod određenim okolnostima oslabiti odbrambene snage organizma i uzrokovati disbiozu. Disbioza, disbalans ili stanje izmenjenog sastava mikrobiote, smatra se danas osnovom nastanka mnogih oboljenja, dok su simptomi kao što su zatvor, dijareja, osećaj nadutosti, gojaznost, loš zadah i dr. sam ’vrh ledenog brega’ šireg konteksta ovog poremećaja.

Kako nam probiotici u tome mogu pomoći?

Probiotici predstavljaju pažljivo odabrane i gajene mikroorganizme koji, kada se unesu u ljudski organizam, mogu imati pozitivan efekat na zdravlje ljudi. Ove ’dobre bakterije’ nisu samo zaslužne za dobar rad creva već mogu imati uticaja i na funkciju jetre, mozga, endokrinog sistema i zdravlje celog organizma. One imaju i važnu metaboličku i imunomodulatornu ulogu i značajan su saveznik organizma u procesu apsorpcije minerala i vitamina i načinu na koji organizam reaguje na mikrobe koji ugrožavaju zdravlje organizama.

Imajući to u vidu, svakodnevno unošenje probiotika, naročito u kombinaciji sa vitaminom C, može imati povoljne efekte na funkcionisanje imunog sistema, metabolizam i gastrointestinalni trakt u celosti.

Odabir ’pravog’ probiotika je od suštinske važnosti

Utvrdili smo da probiotici značajno doprinose funkcionisanju imunog sistema i metabolizma. Međutim, odabir ’pravog’ probiotika nekada nije lak jer, niti su svi probiotici isti, niti imaju isti efekat na simptome i poremećaje kod svih ljudi podjednako.Neki od probiotskih preparata su veoma specifični i koriste se npr. u prevenciji nastanka putničke dijareje, prevenciji i lečenju dijareje udružene sa upotrebom antibiotika, za pospešivanje lečenja Helicobacter pylori infekcije i sl.

Sa druge strane, postoje i oni ’opšti’ probiotici koji su zgodni za svakodnevnu upotrebu, obično mlečno-kiselinskih sojeva Lactobacillus-a i Bifidobacteria.

Dodatak vitamina C ili Cinka dodatno može pospešiti inače povoljan uticaj probiotika na funkciju digestivnog trakta, imunog sistema i organizma uopšte.

Kome su probiotici namenjeni?

Zdrave osobe koje žele da brinu o sebi, o očuvanju svog zdravlja, osobe koje ne nalaze uvek vremena za sebe i koje mogu imati funkcionalne tegobe predstavljaju osobe koje mogu imati najviše koristi od svakodnevne upotrebe probiotika uz, naravno, promenu načina ishrane, fizičku aktivnost i unošenje dovoljne količine tečnosti.

Dovoljna koncentracija pažljivo odabranih probiotskih sojeva bakterija, postojanost, laka i bezbedna primena samo su neke od osobina koje karakterišu dobar probiotik koji se uz dodatak vitamina C može koristiti kao dodatak ishrani sa ciljem:

  • Uravnotežavanje crevne mikrobiote
  • Zaštite protiv patogenih bakterija
  • Pomoć u slučaju osećaja nadutosti
  • Smanjenja digestivnih tegoba nastalih kao posledica stresa
  • Smanjenja osećaja anksioznosti
  • Smanjenja osećaja umora i iscrpljenosti

Jednom rečju probiotici značajno mogu doprineti vraćanju balansa između normalnog funkcionisanja digestivnog trakta i zdravlja uopšte, pomažući nam da se odupremo lošim životnim navikama i brzom tempu na koji nas posao i svakodnevni privatni život neprestano izazivaju.