Movembаr, mesec pobede nad supermen kompleksom

Movembаr, mesec pobede nad supermen kompleksom

Zbog čega muškarci izbegavaju odlazak kod lekara i razgovor o simptomima eventualnih bolesti? Glavni razlog je ubeđenje da se odlaskom na pregled "priziva problem". Generalno gledano, žene su otvorenije za priču o sebi i svojim problemima, dok muškarci teže da ono što ih muči kriju od drugih, a često i od sebe, koliko god je moguće. Veliki broj muškaraca, čak i kada odu kod lekara, nisu u potpunosti iskreni, jer imaju takozvani Supermen kompleks, odnosno, ne žele ni da razmatraju opciju da će im biti neophodna nečija pomoć ili da u dogledno vreme možda više neće moći da rade sve što su radili. Muškarci žele da budu viđeni kako mogu sve, barem fizički, i žele i samo da misle da mogu sve, a to je posebno tačno u patrijarhalnim društvima, koja preovlađuju na Balkanu. 

 

Ništa ne može zameniti preventivne preglede

Mnogi muškarci se trude da maksimalno obrate pažnju na svoje zdravlje, te stoga teže zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, ali i za ovu grupu muškaraca samo redovni pregledi donose garanciju da je sa zdravljem zaista sve u redu. Opasne bolesti za koje postoji genetska predispozicija ranije se registruju kod muškaraca koji ne brinu najadekvatnije o sebi, ali koji baš zato odlaze na sistematske preglede, nego kod muškaraca koji žive zdravo i misle da im pregledi ne trebaju. 

Tokom novembra sve je više akcija u okviru Movember pokreta, koji je pokrenut 2003. godine, a koji ima za cilj skretanje pažnje na prevenciju dva raka, posebno na otkrivanje ranih znakova bolesti. Tokom Movembra muškarci širom sveta puštaju brkove u znak ovoj kampanji i motivisanju drugih muškaraca da govore o svom zdravlju. Osim što se podstiču redovni godišnji pregledi, ističe se i važnost poznavanja porodične istorije bolesti, kako bi muškarci bili svesniji da li postoji rizik od tumora prostate i testisa, zbog čega je važno otvoreno razgovarati o ovoj temi.

 

Koji su pregledi neophodni?

Urološki pregled obavlja lekar specijalista urologije. Od svih pregleda za muškarce, najvažniji je pregled testisa i prostate, jer bilo kakve promene mogu biti vrlo opasne, a što se ranije detektuje potencijalan problem to su bolje prognoze i znatno veće šanse za uspešno lečenje. Pregled u zavisnosti od procene urologa podrazumeva manuelni pregled, laboratorijske analize, uzimanje briseva i ultrazvučni pregled organa, a može se obaviti u brojnim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. 

Rak prostate uglavnom se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, dok se rak testisa najčešće javlja kod mlađih muškaraca, pa je pregled podjednako važan za muškarce mlađeg i starijeg doba. Nakon raka pluća, debelog creva i rektuma, rak prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškog pola u Srbiji. Rak prostate se na godišnjem nivou dijagnostikuje kod oko 1250 muškaraca u našoj zemlji, dok od raka testisa godišnje oboli oko 300 muškaraca. Ono što dodatno otežava dijagnozu i još više ukazuje na važnost preventivnih pregleda je da u ranoj fazi, najčešće ni rak testisa ni rak prostate ne pokazuju nikakve simptome. Bez obzira da li muškarac ima neke od simptoma, uvek je dobro otići na pregled, a simptomi su samo znak da je na pregled potrebno hitno otići.

 

Svaki simptom je zvono za uzbunu

Među simptomima raka prostate su slab ili isprekidan mlaz tokom mokrenja, često uriniranje, posebno noću, poteškoće sa započinjanjem mokrenja i pražnjenjem bešike, kao i bol ili peckanje tokom mokrenja. Posebno alarmantni simptomi su bolna ejakulacija, pojava krvi u urinu ili semenoj tečnosti, kao i bolovi u leđima, kukovima ili karlici koji ne prolaze. Simptomi raka testisa su pojava čvorića ili uvećani testisi, osećaj težine ili iznenadne otečenosti u skrotumu (mošnici), bol ili nelagodnost u testisima ili skrotumu, kao i tup bol u donjem stomaku ili preponama.

Bez obzira na to da li postoje ili ne postoje neki simptomi, važno je da se odlazak kod urologa zakazuje na godišnjem nivou. Muškaraci kojima je rak prostate ili testisa dijagnostikovan u ranoj fazi pobediće bolest u više od 98% slučajeva, a jedino što je potrebno da muškarac uradi jeste da ode na pregled, jer to je korak na koji se mora sam odlučiti. Savremena medicina učinila je mnoge oblike raka izlečivim, a da bi nam medicina pomogla moramo pomoći sami sebi, time što ćemo priznati da problem MOŽDA POSTOJI. Samo toliko je dovoljno.