Najčešće greške u nezi kože

Najčešće greške u nezi kože

Teško je davati uopštene savete o nezi kože, jer svako zna šta njegovoj/njenoj koži prija ili ne prija. Godine iskustva i menjanja kozmetike čini svaku ženu, nešto ređe muškarca, pravim ekspertom za odabir i primenu kozmetičkih preparata. Međutim, kozmetičari i dermatolozi upozoravaju da mnoge osobe ponavljaju nekoliko tipičnih grešaka u nezi kože.

Postoje greške kojih su žene svesne, ali ih ipak ponekad čine, poput neskidanja šminke kada dođu kući ili korišćenja kozmetike kojoj je istekao rok trajanja (mnogi proizvodi za oči i usta imaju rok trajanja od samo tri meseca). U ovom blogu nećemo se baviti tim greškama, već onima koje se čine nesvesno, i stoga se mogu lako ispraviti, a njihova eliminacija može značajno poboljšati zdravlje i izgled kože.

 

Prekomerno ili nedovoljno čišćenje lica

Jedna od čestih i ozbiljnih grešaka je preterana želja za dubinskim čišćenjem lica. Uklanjanjem površinskog sloja pomažemo da nove ćelije zamene mrtve ćelije na površini kože, ali je sa ovim postupkom veoma lako preterati. U svakodnevnu negu mogu biti uključene različite tehnike, kao što su tečni eksfolijatori, pilinzi sa kuglicama, kućni hemijski pilinzi, mehanički pilinzi, retinol ili četke za pranje lica, ali se one ne smeju kombinovati, jer je efekat previše invazivan, tako da narušava zdravlje kože i slabi sposobnost kože da se odbrani od spoljnih uticaja.

Uklanjanje površinskog sloja kože može biti posebno opasno ukoliko osoba ima izuzetno suvu kožu ili kožu sklonu ekcemu, pa prekomernom eksfolijacijom zapravo samo čini veću štetu. Prekomerno tretiranje i guljenje kože čvrstim četkama ili korišćenje intenzivnih pilinga učiniće kožu još osetljivijom i nadraženijom, dakle potpuno obrnuto od onoga što je bila prvobitna namera.

Kako je prekomerna eksfolijacija loša, tako je i potpuno isključivanje dubinskog čišćenja iz redovne rutine pogrešna odluka. Kada se uklone mrtve ćelije, sebum i prljavština, stvara se idealna podloga za dalju negu. Čak i mala korekcija intenziteta čišćenja, bilo da je potrebno više ili manje, može da dovede do brzog poboljšanja stanja kože, bez ikakve promene u načinu korišćenja druge kozmetike. 

 

Zatrpavanje kože velikim brojem proizvoda

Nanošenje velikog broja preparata ili prevelike količine proizvoda jedna je od čestih grešaka koju činimo u želji da kožu što pre i što bolje nahranimo. Kako bi nega kože bila pravilna, potrebno je pre svega odabrati proizvode namenjene našem tipu i stanju kože, a zatim pratiti korake i proizvode nanositi pravilnim redosledom. Nanošenje prekomernog broja slojeva lako može dovesti do zatrpavanja kože i začepljivanja pora. Važno je zapamtiti da nije uvek neophodno imati pet koraka u pravilnoj nezi kože, već je potrebno odrediti idealnu rutinu za vaše potrebe.

Još jedna od grešaka jeste često menjanje proizvoda ili istovremeno korišćenje više proizvoda sa istom namenom. Svakom proizvodu potrebno je vreme da počne da deluje, pa se tako ni pozitivan učinak, ali ni mane ne mogu uočiti preko noći, osim ukoliko na proizvod dobijemo iznenadnu alergijsku reakciju. Prirodno, neko ko u isto vreme koristi tri različite hidrantne kreme veoma teško će moći da uoči koja je najpogodnija.

Kako biste utvrdili da li je određeni preparat pogodan za svakodnevnu negu, morate mu dati određeno vreme. Prebrzo odustajanje od preparata je najčešći razlog zašto mnoge osobe ne uspevaju da pronađu odgovarajuće preparate ili kombinuju više njih. Često menjanje proizvoda narušava prirodnu otpornost kože na spoljne uticaje i može izazvati različite neželjene reakcije.

 

Izostavljanje hidracije

Hidrantna krema je jedna od najvažnijih stavki u pravilnoj nezi kože, bez obzira na tip, odnosno, bilo da se radi o suvoj ili masnoj koži. Kada je koža masna, važno je odabrati hidrantnu kremu koja neće dovesti do začepljenja pora i prekomernog lučenja sebuma, već će koži pružiti adekvatnu negu. Jedna od najvećih zabluda je da masna koža ne treba dodatno da se hidrira i da nanošenje hidrantne kreme može dovesti do veće proizvodnje sebuma. Realnost je potpuno drugačija, jer kako bi se pravilno negovala masna koža, potrebno je pronaći adekvatnu hidrantnu kremu i njenim korišćenjem pružiti koži dovoljno nege i vitalnosti, što je najbolja prevencija nastanka bora i drugih kožnih problema.

 

Korišćenje iste kreme tokom cele godine

Izuzetno česta greška u nezi kože je ignorisanje trenutnih vremenskih uslova prilikom izbora krema. Umereni periodi, topli i suvi periodi, topli i vlažni periodi, hladni periodi i hladni periodi sa vetrom zahtevaju drugi tip nege, pri čemu je nečija kože osetljivija a nečija manje osetljiva na promene spoljnih uslova. Čest je slučaj da nečija kože teško podnosi jako sunce ali dobro podnosi hladnoću i vetar, i obrnuto. 

Tokom leta neophodno je koristiti kremu sa visokom UV zaštitom, koja dubinski hidrira kožu, a korišćenje krema sa UV zaštitom dermatolozi preporučuju i tokom drugih godišnjih doba, iako sa nižim faktorim zaštite. Sa druge strane, tokom zime preporučljivo je koristiti kreme koje štite od hladnoće i vetra. Gelasta i vodenasta struktura odlike su krema namenjenih nezi tokom leta, dok su zimski preparati masniji i teži, kako bi svojom hranjivošću smanjili rizik od isušivanja i pucanja kože usled niskih temperatura.

 

Neredovno menjanje peškira i posteljine

Strana tela koja najviše dolaze u dodir sa kožom lica su peškiri i posteljina. Zbog toga je izuzetno važno sprečiti razvoj bakterija na peškirima, što se neizbežno dešava kada se peškiri ostavljaju mokri u kupatilu, a korišćenje sušača peškira može umnogome rešiti ovaj problem.

Sa jastučnicama je malo drugačije, jer se na njima skuplja raznorodniji materijal, od prašine, preko stare kože do ostataka šminke, a dug kontakt tokom noći takve jastučnice sa kožom štetan je po zdravlje kože. Ne menja se bez razloga u boljim hotelima posteljina na 2-3 dana, a peškiri svaki dan, a ako je taj režim previše teško postići u domu, onda barem treba obratiti pažnju da peškiri budu suvi, da se na spavanje odlazi sa čistim licem, kao i da se jastučnica odmah promeni ako je bilo znojenja tokom noći. Miris posteljine je po pravilu veoma dobra indikacija odsustva ili prisustva bakterija.

 

Primenjivanje noćne rutine neposredno pre odaska u krevet

Tokom večeri koža miruje duži vremenski period, i to je idealno vreme da joj bude pružena dubinska nega. Mnoge osobe imaju pogrešnu predstavu o idealnom vremenu kada se primenjuje večernja rutina, odnosno obavljaju je neposredno pre odlaska u krevet. Ukoliko se proizvodi nanesu neposredno pre odlaska u krevet, ne ostavlja se dovoljno vremena da oni deluju i da ih koža upije, već se u dodiru sa posteljinom remeti njihovo dejstvo, a pritom se i proizvodi utrljavaju u posteljinu, što može pogodovati razvoju bakterija. Idealno je da se rutina obavi sat vremena pre odlaska u krevet, kako bi proizvodi zaista mogli da deluju.

 

Greške prlikom korišćenja maski

Maske od gline prvenstveno su namenjene izvlačenju viška sebuma iz kože, ali se njihovom neadekvatnom upotrebom može postići kontraefekat i dubinski isušiti koža. Na svakoj od glinenih maski stoji preporučeno vreme držanja maske, koje se često ignoriše. Takođe, čak i kada je maska izdašna, najbolje je nanositi je u tankom sloju, a nešto koncetrisanije samo na najmasnijim delovima lica, a to je obično T-zona.

Sheet maske mogu dubinski hidrirati kožu, vratiti joj sjaj i svežinu, a mogu i samo površinski nakvasiti kožu bez ostavljanja trajno pozitivnih efekata. Najčešća greška koja umanjuje delotvornost sheet maski je neadekvatna priprema. Kako bi proizvodi kojima je natopljena maska delovali na kožu, potrebno je lice dubinski očistiti i po potrebi obaviti piling ili naneti tonik koji je kompatibilan sa maskom, kako bi koža upila sve hranljive sastojke iz maske.

Iako primena svih ovih saveta može delovati komplikovano, pravilna nega kože je suštinski veoma jednostavna, jer, kao što smo videli, većina grešaka sastoji se u preteranoj ili nepravilnoj primeni preparata. Ukoliko trošite mnogo vremena na negu kože velika je verovatnoća da pravite neku od ovih grešaka, a to se posebno odnosi na populaciju mlađu od 35 godina, kod koje nega kože zaista ne bi trebalo da oduzima mnogo vremena.