Od proširenih vena pati svaka četvrta žena

Od proširenih vena pati svaka četvrta žena

Proširene vene su problem koji nije medicinski ozbiljan, ali je veoma frustrirajući. Od proširenih vena žene pate češće nego muškarci, posebno u trudnoći i u periodu menopauze. Problem se može značajno umanjiti promenom stila života, kao i korišćenjem lekova i preparata, kao što su Heparin i Hepathrombin.

Šta su proširene vene?

Zdrave vene su elastične i poseduju mehanizme nalik na ventile koji se brinu da krv teče samo u jednom smeru - ka srcu. Kada sistem za regulaciju protoka krvi ne obavlja svoju funkciju, krv se delimično vraća i zadržava u mestu, što vremenom dovodi do slabljenja zida vena i njihovog proširenja, najčešće na nogama.

Najblaži oblik predstavljaju male grupacije tankih crvenih i plavih vena, koje se ne menjaju jednom kada se pojave, dakle nema zadebljavanja ili drugih problema. Crvene proširene vene koje se pojavljuju u mrežicama su uočljivije i neprijatnije, a najnezgodniji oblik su duge, zadebljane vene, koje se mogu prostirati celom dužinom noge i biti praćene bolom. U početnim fazama proširene vene ne moraju biti vidljive, ali ako imate sindrom teških nogu, pogotovu tokom leta, moguće je da već bolujete od proširenih vena, iako to još ne znate.

Zašto se proširene vene pojavljuju?

Simptomi koji prate proširene vene se javljaju relativno iznenadno, a nauka još uvek nije uspela da objasni zašto nastaju, mada nova istraživanja pokazuju da ženski hormoni mogu da podstaknu njihovo pojavljivanje. Tri faktora bitno povećavaju šansu da se proširene vene pojave:

  • Povećana telesna težina
  • Istorija oboljenja u porodici
  • Provođenje znatnog vremena u stajaćem položaju (npr. prodavci i frizeri).

Među ove faktore treba dodati i godine, međutim problem se retko odjedanput pojavljuje sa godinama, već uglavnom samo poprima vidljiviji oblik vremenom. Kao što smo napomenuli, žene češće oboljevaju. Kada se proširene vene pojavljuju u trudnoći, najčešće kasnije nestaju, a one koje se pojavljuju kasnije nikada se neće potpuno povući, iako je moguće smanjiti njihovu izraženost skoro do potpunog povlačenja.

Proširene vene se ponekad pojavljuju i kod osoba kod kojih nije prisutan nijedan faktor rizika, a procenjuje se da od proširenih vena pati oko 20% osoba starijih od 40 godina, odnosno čak 25% žena. Zato, ako primetite proširene vene, nemojte da krivite sebe, već u savetu sa lekarom napravite strategiju kako ćete kombinacijom preparata i promena u stilu života početi da rešavate ovaj problem.

Lečenje proširenih vena

Najefikasniji preparati za tretiranje proširenih vena su na bazi heparina. Ovaj visoko efikasni sastojak se koristi već ceo vek. Heparin sprečava zgrušavanje krvi, deluje protiv upala i otoka, a ova kombinacija efekata čini ga odličnim za lečenje hroničnih i akutnih oboljenja vena, smanjenje tegoba prilikom iščašenja i uganuća, za brz prolazak modrica, kao i za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Heparin efikasno deluje na sva tri česta oboljenja vena:

  1. Venska insuficijencija. Ovo je najblaži tip problema, kada je tok krvi kroz vene usporen, što dovodi do osećaja teških nogu. U kasnijim fazama, kada površinska venska insuficijencija postane hronična, dolazi do proširenja vena.
  2. Proširene vene ne predstavljaju zdravstveni rizik, ali je poželjno tretirati ovaj problem, kako lekovima na bazi Heparina, tako i povećanjem nivoa fizičke aktivnosti.
  3. Zapaljenje vena, kada dolazi do zgrušavanja krvi u veni ili su zidovi vena oštećeni. U blažim oblicima može se javiti pre proširenja vena, a u težim nakon što su vene već proširene i to je faza kada se oboljenje mora lečiti.

Jedan od lekova koji lekari i farmaceuti često propisuju zbog svoje delotvornosti je Hepathrombin. Lekar može propisati Heparin u obliku gela ili kreme, pri čemu koža brže upija gel, dok se tanak sloj kreme duže nalazi na koži, pa se najčešće koristi pred spavanje. Kada se primenjuje u početnim fazama oboljenja, Heparin često eliminiše simptome akutne venske insufijencije za samo nekoliko nedelja.

Jedan od proizvoda koji je od nedavno u apotekama, a koji daje trenutne rezultate je Hepathromb sprej. Reč je o spreju na bazi trokserutina, biljnog flavonoida koji zaustavlja zapaljenske procese i štiti vene. Čim se smanji nivo zapaljenja, što se dešava praktično odmah posle nanošenja, smanjuju se i tegobe, bilo da je u pitanju osećaj peckanja ili osećaj težine u nogama. Korisnici spreja kažu da najveće olakšanje osećaju kada sprej nanose u predelu potkolenice.

Hepathromb sprej je izuzetno jednostavan i bezbedan za upotrebu, a mogu da koristiti i trudnice. Može se koristiti uvek kada se javi osećaj otežalih nogu, bilo da je to zbog površinskog zapaljenja vena, proširenih vena, akutne venske insuficijencije ili nakon sportskih aktivnosti, a bezbedno ga je koristiti i do četiri puta na dan. Hepathromb je posebno efikasan kada se nanosi na noge i stopala tokom masaže, a masaža uz korišćenje Hepathromb spreja smanjiće naknadnu pojavu grčeva.

Vežbe koje utiču na povlačenje proširenih vena

Vežbama se može smanjiti izraženost proširenih vena. Kada je prekomerna telesna težina razlog za pojavu proširenih vena, vežbe, kao deo opšte strategije mršavljenja, uticaće na povlačenje proširenih vena, najčešće u direktnoj proporciji sa gubitkom kilaže.

Čak i kada ne dovodi odmah do smanjenja telesne težine, redovno vežbanje snižava krvni pritisak, što dalje umanjuje pritisak na vene i smiruje problem. Takođe, vežbanje poboljšava cirkulaciju i smanjuje količinu krvi koja stoji u mestu ili se sporo kreće, zbog čega proširene vene i nastaju.

Ciljano vežbanje mišića potkolenice, skočnog zgloba i kolena posebno pomaže u smanjenju izraženosti proširenih vena. Što je tkivo na kritičnim mestima slobodnije od masti, što su mišići jači i što je koža zategnutija, to će se proširene vene više povlačiti. Hodanje, trčanje i vožnja bicikla su idealni načini za borbu protiv proširenih vena.

Kako olakšati tegobe?

Pre nego što se okrenemo aktivnostima koje pomažu u smanjenju izraženosti proširenih vena. osvrnimo se na biljne preparate i pomoćna sredstva koja mogu pomoći da se smanje tegobe. Čak i kada su ovi preprarati uspešni, oni nisu zamena za promenu životnog stila, ali ta promena načina života biće daleko lakša ako se prvo tegobe u vidu bola, neprijatnosti i osećaja teških nogu umanje korišćenjem nekog preparata.

Promene u ishrani

Hrana bogata kalijumom utiče na manje zadržavanje vode u organizmu, što indirektno pomaže protok krvi kroz vene. Obrnuto, hrana koja sadrži natrijum, odnosno slana hrana, čini da se voda zadržava u organizmu, što pogoduje razvoju proširenih vena. Unos vlakana pomaže da se hrana ne zadržava u digestivnom traktu, a upravo su velika opterećenja organa za varenje jedan od glavnih uzroka poremećaja cirkulacije, što vremenom može dovesti do pojave proširenih vena.

Flavonoidi su biljni metaboliti koji pozitivno utiču na funkciju vena, a nekada se za ovu grupu metabolita koristio izraz "vitamin P". Nalaze se u voću i povrću, a ujedno su i moćni antioksidansi. Najpoznatiji flavonoidi su kvercetin, antocijanin, katehin, rutin i hesperidin. Voće i povrće bogato flavonoidima su citrično voće, grožđe, jabuke, borovnice, luk, paprika, spanać i brokoli.

Dobre navike

Ako vaš posao uključuje mnogo stajanja, morate s vremena na vreme šetati umesto da stojite, jer to je za vas daleko bolje nego da sednete. Naravno, nekada morate i sesti, ali ne koristite pauze za sedenje, već prošetajte. U slučaju da imate proširene vene ne nosite uske farmerke ili obuću koja ometa cirkulaciju.

Preporučuje se da osobe koje imaju proširene vene podižu noge kada leže, dovoljno je za desetak centimetara. Ova tehnika je veoma korisna za poboljšanje cirkulacije, ali se mora kombinovati sa promenom navika, pogotovu vežbanjem. Isto važi i za masaže, koje su korisne, ali samo kao dodatna mera, jer ništa ne može zameniti pravilnu ishranu, vežbanje i stremljenje ka idealnoj telesnoj težini.

Iako još uvek ne znamo sve o proširenim venama, to je svakako još jedna od bolesti modernog doba, za koju uzrok najčešće leži u nezdravim navikama i ritmu savremenog života. Srećom, loše navike se mogu menjati, a proširene vene mogu biti dodatna motivacija da se sa promenom počne.