Ojačajte deci imunitet u 5 koraka

Ojačajte deci imunitet u 5 koraka

Kraj letnjeg raspusta i povratak u školske klupe deci donosi obaveze, a roditeljima zadatak da ih sačuvaju, koliko mogu, od virusa i prehlada koji stižu dolaskom jeseni i hladnijeg vremena. Deca više vremena provode u zatvorenim prostorijama, pa se respiratorne infekcije lako prenose putem kašlja i kijanja u školskim kolektivima.

Zato da bi vašu decu zaobišli jesenji virusi, ojačajte im imunitet tako što ćete slediti sledeće korake:

 

Što više voća na tanjiru

Sveže voće i povrće su najbolji izvori vitamina i antioksidanata, koji podstiču funkciju imunosistema. Trudite se da se na tanjiru vaše dece nađu borovnice, kivi, pomorandže, banane, paradajz, brokoli, spanać. Ograničite im slatkiše jer šećeri deluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitela. Takođe, naučite ih da je doručak izuzetno važan i da ga ne smeju preskočiti, pa je zato dobro da uvek pre škole doručkuju kod kuće.

 

Osam čaša vode na dan

Kao i odrasli, i deca treba da unose dovoljno tečnosti tokom dana. Preporučuje se oko osam čaša napitaka dnevno, a tokom bolesti i dvostruko više. Školarci pre svega treba da piju vodu, mleko, jogurt i prirodne sokove, dok gazirane napitke, koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače, treba da izbegavaju. Mlečni napici su bogati kalcijumom, koji je važan za rast kostiju.

 

8-10 sati sna

Istraživanja su pokazala da organizam postaje manje otporan na viruse i bakterije usled manjka sna. Zato povedite računa o tome da deca dovoljno spavaju jer im je san važan za odmor od dnevnih aktivnosti i rast. U toku spavanja stvara se hormon rasta, ali i različite komponente imunosistema. Za decu školskog uzrasta optimalno je da imaju između 8-10 sati sna dnevno, a potrudite se i da uveče pre spavanja barem sat vremena ne diraju mobilni telefon i druge digitalne uređaje.

 

Uključite dodatke ishrani

Poznato je da deca često nerado jedu ono što je zdravo, tako da je poželjno u njihovu ishranu da uključite određene vitaminske suplemente i to najbolje već od početka školske godine.

Izaberite suplemente koji sadrže dobro izbalansiran odnos više vitamina i minerala. U tim preparatima treba da budu vitamini C, A, B i D, a od minerala je najvažniji cink, koji podstiče stvaranje limfocita. Veoma često se u suplementima nalaze i probiotici, koji blagotvorno utiču na organizam i odbrambenu funkciju digestivnog sistema. Ovi suplementi za decu mogu da se kupe u vidu tableta za žvakanje različitih ukusa ili praška koji se rastvara i pije sa vodom.

 

Umerena fizička aktivnost

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da deca uzrasta od 7 do 17 godina imaju sat vremena dnevno umerene fizičke aktivnosti. Vežbanje i sport povećavaju broj NK ćelija, poznatih kao ćelije ubice, koje imaju ključnu ulogu u odbrani organizma od virusa. Zato razgovarajte sa detetom i pronađite fizičku aktivnost u kojoj će da uživa barem nekoliko puta nedeljno.