Savremene preporuke za primenu magnezijuma: optimalni oblici i formulacije

Savremene preporuke za primenu magnezijuma: optimalni oblici i formulacije

Nedostatak magnezijuma u organizmu može nastati usled povećanih potreba (tokom rasta i razvoja, prilikom povećanog napora i sportskih aktivnosti), kod povećanih gubitaka (npr. kod povraćanja i dijareje), nedovoljnog unosa usled dijetetske i jednolične ishrane, kod primene lekova, poput diuretika i pojedinih antibiotika, i usled različitih patoloških stanja (kardiovaskularna oboljenja, dijabetes melitus, alkoholizam). Kod starijih osoba, smanjen nivo magnezijuma nastaje kao posledica smanjene iskoristljivosti iz kostiju, povećanog izlučivanja i insulinske rezistencije. Simptomi i znaci nedostatka magnezijuma u organizmu su:

  • neuromišićni poremećaji
  • srčane aritmije
  • povišen tonus muskulature
  • povećana osetljivost na stres
  • glavobolja
  • poremećaji raspoloženja, umor, iscrpljenost.

U fiziološkom smislu, magnezijum doprinosi pravilnom energetskom metabolizmu i smanjenju umora i iscrpljenosti. On ima poseban značaj u očuvanju pravilnog funkcionisanja, odnosno homeostaze kardiovaskularnog i nervnog sistema. Magnezijum je značajan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jer ispoljava povoljna dejstva na krvne sudove i mikrocirkulaciju. Pokazano je da smanjen nivo magnezijuma, odnosno hipomagnezijemija, utiče na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. U terapijske svrhe, magnezijum se primenjuje kod poremećaja srčanog ritma (aritmija). U nervnom sistemu, magnezijum pokazuje brojna povoljna dejstva, kao što je analgetsko (smanjuje bol) i antimigrenozno, antidepresivno i anksiolitičko dejstvo (smanjuje napetost i uznemirenost). Pored toga, ispitivanja pokazuju da njegova primena ispoljava značajan miorelaksantni efekt, odnosno potpomaže relaksaciju mišića i ublažava mišićne grčeve, a pokazana su dodatna, neuroaktivna dejstva, kao što je anestetičko i neuroprotektivno delovanje, kao i povoljan uticaj na zdravlje kostiju.

U slučaju nedostatka magnezijuma u organizmu, dolazi do povećane razdražljivosti nervnog i mišićnog sistema. Podaci iz kliničkih studija ukazuju na povezanost deficita magnezijuma sa neurološkim oboljenjima, poput migrene, zatim psihijatrijskim poremećajima, poput depresije i anksioznosti, ali i sa cerebrovaskularnim i neurodegenerativnim bolestima. Klinički podaci ukazuju da su osobe, kod kojih je nedostatak dugotrajno prisutan, podložnije poremećajima raspoloženja, dok suplementacija magnezijumom smanjuje simptome anksioznosti i depresivnosti. Nedavna istraživanja potvrdila su da profilaktička primena Mg kod dece i odraslih, koji boluju od migrene, dovodi do smanjenja učestalosti glavobolja, ublažavanja pratećih simptoma i poboljšanja kvaliteta života. Rezultati upućuju da profilaktička primena magnezijuma treba da bude u trajanju od šest meseci. Primena magnezijuma u preporučenim količinama je bezbedna; među neželjenim dejstvima, retko je zabeležena dijareja i laksativni efekat.

Prema zvaničnim preporukama Američke agencija za hranu i lekove (FDA), dnevni unos magnezijuma iznosi prosečno oko 400 mg, u zavisnosti od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja i komorbiditeta. Suplementacija magnezijumom se preporučuje kod:

  • prevencije srčanih oboljenja, aritmija i visokog krvnog pritiska
  • poremećaja raspoloženja, anksioznosti i depresije
  • mišićnih grčeva i regulacije kontraktilnosti mišića
  • poremećaja spavanja
  • prevencije migrene

            Pored odgovarajuće dnevne količine, posebno je značajno izabrati pravilan oblik i formulaciju magnezijuma. Prema aktuelnim smernicama, neorganski magnezijum-oksid (Mg-oksid) i organski magnezijum-citrat (Mg-citrat) su optimalni i najčešće primenjivani oblici za suplemenataciju. Mg-oksid ima više elementarnog magnezijuma (oko 60%), pri čemu se u manjem procentu i sporije apsorbuje iz digestivnog trakta. Na taj način, ovaj oblik magnezijuma omogućava kontinuirano i dugotrajno oslobađanje magnezijuma i popunjavanje depoa u organizmu (faza deponovanja). S druge strane, Mg-citrat ima manje elementarnog magnezijuma (oko 20%), ali se znatno brže apsorbuje i ima promptno delovanje, već nakon 15 minuta od uzimanja (faza momentalnog oslobađanja). Slika.

Zbog svog dugotrajnog i kontinuiranog delovanja, Mg-oksid se preporučuje kod glavobolje, vrtoglavice, nervoze i uznemirenosti koje su povezane sa dugotrajnim nedostatkom magnezijuma, dok je Mg-citrat izuzetno delotvoran kada je potrebno brzo nadoknaditi nedostajući magnezijum, što je često udruženo sa mišićnim grčevima, umorom i iscrpljenošću, kao i poremećajima kardiovaskularnog sistema. Zbog toga se danas, u cilju postizanja optimalnih i sveobuhvatnih efekata magnezijuma i smanjenja neželjenih efekata, posebno preporučuje kombinacija Mg-oksida i Mg-citrata, koja se smatra farmakološki opravdanom. Naime, kombinacijom ova dva oblika, postiže se jedinstveno, dvofazno delovanje, koje podrazumeva fazu trenutnog oslobađanja i brzih efekata (Mg-citrat) i fazu sa postepenim oslobađanjem i kontinuiranim delovanjem (Mg-oksid). Time se, na najbolji mogući način, koriste svi benefiti magnezijuma. Osim toga, formulacija granula za direktnu primenu je poželjna u svakodnevnim situacijama, jer ne zahteva dodatno uzimanje tečnosti i praktična je za primenu.

Na osnovu referentne literature, opšte prihvaćenih dokaza i kliničke prakse, primena Mg-citrata i Mg-oksida može se smatrati jedinstvenom i optimalnom kombinacijom u održavanju pravilne funkcije kardiovaskularnog, nervnog i mišićnog sistema. Prednost ove kombinacije je dvofazno, brzo i kontinuirano delovanje, čime se maksimalno ispoljavaju svi benefiti magenzijuma, bez rizika od neželjenih efekata.

Hemofarm ima dva proizvoda u okviru brenda Magnetrans, Magnetrans 375 i  Magnetrans duo-aktiv. Oba proizvoda su namenjena za direktnu primenu bez upotrebe vode, granule su izuzetno prijatnog ukusa, namenjene za sve starije od 12 godina. Proizvod Magnetrans duo-aktiv u samo jednoj kesici sadrži preporučenu dnevnu dozu ovog minerala i to u idealnoj kombinaciji 300mg Mg oksida i 100mg Mg citrata. Taman za aktivan dan i miran san!