Zimovanje bez briga

Zimovanje bez briga

U doba zasluženih godišnjih odmora, kada treba da zaboravimo na svoje obaveze (ako je to ikako moguće), često se dešava da nam iskrsnu problemi koji mogu da dovedu u pitanje naše blagostanje. Naime, tokom putovanja (u ovo doba godine najverovatnije u planinske krajeve) može se dogoditi da nam oslabi imunitet; da, pored toga, dođe do promene u radu sistema za varenje, poremećenog ritma pražnjenja creva i, neretko, bola u stomaku. Uz to, dešava se da često previdimo značaj zaštite od štetnog delovanja sunčevih UV zraka, koji nam mogu naškoditi čak i u zimskim mesecima!

Šta treba da učinimo da bismo otklonili stomačne probleme?

Stručnjaci za nas imaju nekoliko saveta, među kojima se izdvajaju sledeći:

  • Prvo, treba izbegavati iritiranje probavnog sistema novim namirnicama na čiji unos nismo navikli. U ovom periodu to obično ume da bude jaka, začinjena hrana, što može nepovoljno da utiče na rad creva;
  • Druga stavka jeste unos adekvatnih dodataka ishrani koji regulišu stanje naše probave. Nesumnjivo, naša putna „apoteka“ treba da sadrži probiotike. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, radi se o živim mikroorganizmima (bakterijama i kvasnicama) koje pružaju zdravstvenu korist domaćinu ako se unose u adekvatnim količinama. Najčešći sojevi bakterija koji se koriste su iz roda Lactobacillus (mlečne kiseline), Bifidobacterium i kvasnica Saccharomyces boulardii. Važno je naglasiti da se u zidu creva nalazi 60-70% ukupnog broja imunih ćelija organizma. Shodno tome, o svom boljitku brinućemo tako što ćemo se starati o zdravlju svojih creva, naročito u vreme promene sredine.

Zbog čega je potrebno zaštititi se od UV zračenja čak i zimi?

I pored uvreženog shvatanja da izlaganje suncu po hladnom vremenu ne može da škodi, ovo je daleko od istine. Za navedeni stav najčešće je zaslužan manjak aktivnosti tokom zimskog perioda, često oblačno vreme i mali broj časova provedenih napolju, što u nama budi želju da napustimo svoje kuće, uživamo u lepom i vedrom danu i zaboravimo na pomenutu opasnost.

Međutim, indeks ultraljubičastog zračenja je veoma visok na većim nadmorskim visinama, što može da rezultuje crvenilom kože i, ponekad, opekotinama, ukoliko dan provedemo na skijanju – nezaštićeni. Zato je važno da svoju kožu negujemo i zaštitimo je pomoću proizvoda koji su neizostavni deo svake putne „apoteke“ – proizvoda za zaštitu od sunca (kako za odrasle, tako i za decu).

Kako da ojačamo svoj imunitet?

Promena načina života, makar i nakratko, može se nepovoljno odraziti na naš imuni sistem. Kako bismo predupredili ili otklonili uzroke ovog i sličnih problema, bitno je da biramo nutritivno bogate namirnice. Međutim, zbog brojnih obaveza tokom dana, često nam se dešava da zanemarimo značaj pravilne ishrane, pa se odlučujemo da jedemo „s nogu“ – brzu hranu siromašnu hranljivim sastojcima. Shodno tome, potrebe nam mogu nalagati da nadopunjujemo našu ishranu ranije pomenutim dijetetskim suplementima, konkretnije - onima iz grupe vitamina i minerala.

Svi smo upoznati sa značajem vitamina kada je u pitanju naše zdravlje. Oni se ne sintetišu u organizmu, te se moraju unositi putem hrane. Mogu biti rastvorljivi u mastima (A, D, E, K) i u vodi (vitamini B kompleksa i vitamin C).

Minerali su hemijski elementi koji su našem organizmu potrebni radi regulacije metabolizma, sinteze proteina, proizvodnje energije, izgradnje kostiju i brojnih drugih biohemijskih procesa. Među njima su najistaknutiji cink, selen, magnezijum, gvožđe, fosfor, jod i kalijum.

Za jačanje imuniteta posebno je važan cink, koji štiti naše ćelije od oksidativnog stresa u vreme pojačanog zagađenja vazduha. Pored toga, vitamin D, kog nam često nedostaje u zimskom periodu – kako zbog manjeg izlaganja sunčevim zracima, tako i zbog činjenice da je naše telo skoro u potpunosti prekriveno odećom – treba unositi u formi suplemenata, savetuju stručnjaci.